Skoči na glavno vsebino

NAGRADNI IZLET ZA VIDEO OBROČ PRIJATELJSTVA

V šolskem letu 2022/23 so učenci iz različnih razredov našega Centra s prepevanjem, igranjem na instrumente in igranjem različnih vlogsodelovali pri ustvarjanju videa z naslovom Obroč prijateljstva in z njim dosegli 3. mesto na mednarodnem tekmovanju S faktor. Za doseženo 3. mesto so bili nagrajeni z zanimivo nagrado: povabilom na ogled kmetije v Rimu pri Metliki.

V petek, 20. oktobra 2023 so lahko svojo nagrado tudi doživeli. Pot je bila dolga in pričakovanje se je povečevalo od Vipave pa do vasice, kjer so nas prijazni domačini pričakali z belokranjskima pogačama. Belokranjska pogača je jed dobrodošlice. Je okrogla, kar pomeni združenost in neskončnost. Njen razrez omogoči vsakemu enak delež. Posuta je s soljo in različnimi semeni. Postregli so nam jo na tradicionalen način z lomljenjem, kar nas je med seboj povezalo. Njen videz, vonj in okus so nas prevzeli s prijaznostjo in domačnostjo. Pogači sta bili tudi zelo okusni. Takoj smo se strinjali, da se tudi sami naučimo in preizkusimo v peki pogače. Dobili smo predpasnike in pokrivala – klobuke ali rute, v kmečki sobi pa še kos že pripravljenega testa in vsak je ob vodenju vodičke naredil svojo pogačo.

Medtem, ko so se pogače pekle, smo z Gregorjem zakurili na dvorišču ogenj, se preizkusili v uporabi vžigalic in se naučili stare pastirske igrice: Koza piša. V leseno rogovilo smo metali lesene palice, kar sploh ni bilo enostavno. Kdor je rogovilo podrl je dobil točko. Največ točk je zbral Robin Teo. Na ognju smo si spekli še klobase in jih pojedli. Dobili smo še vsak svojo pogačo in že smo se morali odpeljati proti Vipavi. Preživeli smo prijetne in zanimive urice. Domov smo odhajali zadovoljni tudi zaradi občutka domačnosti, ki so nam jo podarili prijazni belokranjski ljudje.

L.L.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost