Skoči na glavno vsebino

ČUJEČNOST V SEBI IN OKOLJU

Čuječnost je duševna sposobnost vsakega človeka. Pomeni pa tudi nabor tehnik in metod, s katerimi sistematično razvijamo to zavedanje. Tehnike vsebujejo  minute za dihanje, pregled telesa, preprosta prisotnost in čuječnost v gibanju. Vaje čuječnosti ter  prisotnost  v trenutku tukaj in sedaj  so primerne  za vse, odrasle, najmlajše ter tudi za osebe s posebnimi potrebami. 

Učencem približamo stanje umirjenosti in občutenja sedanjega trenutka s sproščanjem preko vizualizacije- tematske zgodbice, ki je zanje  primerna. Pogosto se nanaša na letne čase, teme pri pouku.

Prostor, v katerem se dejavnost izvaja mora biti  primerno urejen, zatemnjen, svečka, glasba ter aromaterapija pa prispevajo k uspešnosti izvedbe in  boljšemu počutju.

Učenci interesno dejavnost z veseljem obiskujejo, saj se v umirjenem okolju, z vodenjem, usmerjenim in osredotočenim  vdihom in izdihom ter  vizualizacijo vedno lažje umirijo in za trenutek usmerijo pozornost vase. Trenutki so v začetku hipni, z vajo pa se njihov čas podaljšuje.

Tehnika  in vaje čuječnosti sproščajo  napetosti in njihov  vpliv se pokaže na vseh področjih, tudi v razredu, pri učenju in  interakciji s sovrstniki.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost