Skoči na glavno vsebino

PRAVLJIČNE URICE

V našem Centru že od vsega začetka živijo pravljice. Posebno mesto so našle v interesni dejavnosti. Njihovo pripovedovanje pritegne tako najmlajše kot tiste že skoraj odrasle. Ob poslušanju se tudi v slednjih prebudijo otroci, ki jih zgodbe popeljejo v svet domišljije. Ta čarobni svet ne pozna omejitev in vsakemu, ki vanj vstopi, nudi izjemen prostor za ustvarjalnost in igro.


Na vsaki pravljični urici otrokom skozi pripovedovanje ali dramatizacijo predstavimo eno pravljico oz. pesem. Temo izbranih pravljic povezujemo z letnimi časi, bližajočimi se prazniki in različnimi priložnostnimi dogodki. Otrokom omogočamo spoznavanje in doživljanje pravljičnih likov ter vsebine pravljic s celim telesom, z vsemi čutili. V pravljične urice se otroci po svojih zmožnostih aktivno vključujejo na različne načine: preko pogovora, poslušanja različnih zvokov in glasbe, prepevanja, opazovanja slik, lutk, rokovanja z različnimi predmeti in naravnimi materiali, okušanja pravljičnih jedi, pomerjanja kostumov, plesno-gibalnega ponazarjanja, likovnega poustvarjanja itn. Vsako pravljično urico zaključimo tudi s kratko gibalno ali ustvarjalno aktivnostjo v povezavi s vsebino predstavljene pravljice.


S pripovedovanjem pravljic pri otrocih krepimo sposobnost poslušanja in koncentracijo, širimo njihov domišljijski svet in nudimo temelje za večjo samostojnost in ustvarjalnost. Pravljice koristimo tudi kot vzgojno sredstvo. ˮV središču vsake pravljice se skriva resnica, ki zgodbi daje moč (Susan Wiggs).ˮ Ta ob vodenju otrokom ponuja odgovore na različna življenjska vprašanja o ljubezni in sovraštvu, dobroti in hudobiji, osamljenosti in sprejetosti, pogumu in strahopetnosti,…

“V knjigah je zbran večji zaklad, kot v piratski votlini na Otoku zakladov

 (Walt Disney)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost