Skoči na glavno vsebino

TORKOVA SREČANJA S PRODAJALCEM RIB

Bilo je pred tremi leti. In bil je torek. Tega dne smo se z učenci vračali s sprehoda nazaj v CIRIUS. Tokrat mimo trgovine Mercator v Vipavi. Pred trgovino je bilo parkirano vozilo, iz katerega je prijazni in zgovorni prodajalec  mimoidočim ponujal raznovrstne morske dobrote.

Njegovo glasno govorjenje je pritegnilo tudi nas, še posebej pa dečka, ki je še danes velik ljubitelj in poznavalec živali vsega sveta. Ustavili smo se pred vozilom, prijazni prodajalec pa je z veseljem pokazal, kaj vse ponuja. Ni mu bilo potrebno poimenovati niti razlagati značilnosti posamezne ribe. Deček je kot iz topa izstrelil: orada, škampi, sardela, morska spaka, klapavice, lignji, hobotnica… in dodal njihove značilnosti. Želel jih je tudi prijeti in jih pobliže pogledati. Seveda mu je presenečeni gospod ustregel. Povabil ga je tudi  za prodajni pult, kjer je imel deček pred sabo ves dnevni ulov.

In tako so torkovi obiski prodajalca rib postali ena izmed dejavnosti na urniku. Med dečkom in prodajalcem rib se je razvilo pravo prijateljstvo. To se ni prekinilo niti med epidemijo. Čeprav srečanja niso bila tako redna, je stik še vedno ostal.

Vsak torek, ko se gospod pripelje v Vipavo, se v krožišču pred CIRIUSOM dvakrat zapelje v krogu ter nas pozdravi z glasbo.

Toplo nam je pri srcu, saj vemo, da ni pozabil na nas, in da smo vedno dobrodošli pred njegovo »prodajalno«.

                        Ivica Petrič

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost