Skoči na glavno vsebino

ŠOLSKA SHEMA

Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (CIRIUS Vipava) se je letošnje šolsko leto 2020/21 vključil v evropski projekt ŠOLSKA SHEMA.

sak četrtek v Centru delimo sadje in/ali zelenjavo, en krat na mesec pa mleko in mlečne izdelke. Pri dobavi sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov poskušamo uveljavljati načelo kratkih dobavnih verig z izbiro živil lokalnih pridelovalcev oziroma proizvajalcev.

Izvajanje šolske sheme je označeno tudi na tedenskem jedilniku Centra.

Cilji šolske sheme:

  • Povečanje uživanja sadja, zelenjave in mleka ter mlečnih izdelkov med otroci in mladostniki.
  • Povečanje porabe lokalnega sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov.
  • Ozaveščenost otrok o kmetijstvu in zdravi ter uravnoteženi prehrani.

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih ter zmanjšati tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd.),  ki predstavljajo vedno bolj pereč zdravstveni problem na globalni ravni.

V šolski shemi se varovancem brezplačno razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane.

Prednost pri razdeljevanju imajo sveža sadje in zelenjava, v manjšem deležu je lahko tudi predelano sadje in zelenjava. Pri razdeljevanju mleka in mlečnih izdelkov ima prednost mleko, v manjšem deležu se lahko varovancem razdeli tudi mlečne izdelke, ki pa morajo biti brez dodatkov (sadja, sladkorja, arom, kakava, čokolade)

Večinski delež financiranja se zagotovi iz proračuna Evropske unije, preostali delež pa iz proračuna Republike Slovenije.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost